Friday, February 11, 2011

INGAT KEMBALI OPS LALANG?

Ops Lalang: Satu Pendedahan….Kaum Cina Patut Bersyukur

Thursday, February 10th, 2011 | Posted by admin

http://www.isuhot.com/?p=2923

Bekas ketua Polis, Tun Haniff Omar tegas mengatakan bahawa Tun Mahathir tidak pernah mengarahkan ops lalang...satu kenyataan yang akan disambut oleh penyokong mat liwat dengan maki hamun dan caci maki…..inilah kebenaran yang sukar diterima oleh puak-puak ini.

Selama ini mereka telah meracuni pemikiran generasi baru Malaysia dengan kenyataan bahawa era Tun Mahathir merupakan era gelap bagi Malaysia…dan lebih menyedihkan , gara-gara ingin menutupi legasi kejayaan dan kegemilangan era Tun Mahathir….perbandingan kononnya bebas dan maju di era Pak Lah….satu perbandingan retorik dari DAP khususnya…

Benarkah ketika era Tun Mahathir, ramai rakyat Malaysia dikurung dan dizalimi? atau di kala ini warganegara berumur antara 25-45 pupus dibunuh oleh rejim dahulu? hairan bila melihat kelaku dan gerak kerja yang dilakukan oleh DAP ini….mereka sedaya upaya ingin menghapuskan nama Tun Mahathir dari kejayaan yang dikecapi oleh Malaysia pada hari ini….

Sebenarnya ketika Tun Mahathir, pihak Polis bertindak atas dasar keselamatan negara dan tiada campur tangan dari pihak kerajaan seperti yang difitnah oleh pembangkang di parlimen….

“Ya, saya akan tangani secara berbeza, tetapi polis ingin melakukan hal-hal ini (tangkapan ISA) kerana mereka menyatakan ia perlu…

“Saya sebenarnya berjumpa dengan semua ahli pembangkang (terlebih dahulu) dan meyakinkan mereka bahawa mereka tidak akan ditangkap. Dan awak tahu apa yang polis lakukan? Polis menangkap mereka. Kredibiliti saya hilang,”

Demikian kata Tun Mahathir…mengenai ops lalang….sepatutnya pembangkang perlu bertanya kembali kenapa polis mengambil pendekatan demikian? mungkin antara kita yang lupa peristiwa sebelum ops lalang di lakukan…..dan mungkin ramai yang lupa ketika itu Anwar@peliwat tegar merupakan menteri didalam kerajaan BN…..

Sejarah tidak boleh diubah sesuka hati mengikur kehendak rasa….demikianlah juga kejadian sebelum ops lalang, ketika itu isu perlantikan gurubesar sekolah kebangsaan cina di jadikan isu…oleh parti-parti bermajoritikan kaum cina..(.istem sekolah vernakular merupakan sistem pengasingan ala komunis)

Pada 1987, Kementerian Pelajaran Malaysia di bawah Anwar Ibrahim@mat liwat menghadapi bantahan daripada Dong Jiau Zong serta Persatuan Cina Malaysia (MCA) tentang soal kenaikan pangkat guru-guru Cina yang tidak terdidik dalam bahasa Mandarin menjadi guru besar dan guru penolong kanan untuk sekolah rendah Cina. Peristiwa itu hampir-hampir membawa Malaysia ke kancah satu pergaduhan kaum.

MCA menyatakan bantahan secara terbuka pada akhir September 1987 bahawa mereka mahukan jawatan guru besar dan guru penolong kanan di sekolah rendah Cina diberikan kepada mereka yang terdidik dalam bahasa Mandarin sahaja.

Pertemuan dengan Menteri Pelajaran Anwar Ibrahim gagal menghasilkan sebarang penyelesaian yang sempurna. Anwar sewaktu itu lebih mementingkan imejnya sebagai seorang pemimpin yang tidak pernah dilihat berkompromi dengan mana-mana pihak dan lantaran itu, secara terbuka menyatakan bahawa dia tidak akan menarik balik keputusan yang telah dibuat.

MCA dan Gerakan terpaksa bergabung tenaga dengan Parti Tindakan Demokratik (DAP) yang merupakan musuh politik kepada Barisan Nasional. Dalam satu perhimpunan Cina pada 11 Oktober 1987 yang dihadiri oleh ketiga-tiga parti politik itu serta pertubuhan Cina yang lain di sebuah kuil di Kuala Lumpur, mereka bersetuju untuk menyeru para pelajar Cina memulaukan kelas jika perkara perlantikan tersebut tidak diselesaikan menjelang 14 Oktober 1987.

Pada saat terakhir pada 14 Oktober 1987, UMNO mencuba meredakan keadaan dengan melantik sebuah jawatankuasa lima menteri yang dipengerusi oleh Anwar Ibrahim untuk menyelesaikan masalah itu. Lee Kim Sai, menteri MCA, turut menyertai jawatankuasa itu. Tetapi keputusan untuk menubuhkan jawatankuasa sudah terlambat untuk merayu pelajar Cina supaya jangan memulaukan kelas. Pada 17 Oktober 1987, Pergerakan Pemuda UMNO mengadakan satu perhimpunan raksasa di Stadium Raja Muda di Kuala Lumpur yang dihadiri oleh 20,000 orang bagi mendesak bahawa Lee Kim Sai dipecat. Tindakan Pemuda UMNO itu tidak syak lagi menaikkan suhu politik negara yang akhirnya mengakibatkan Operasi Lalang.

Tetapi siapakah yang sebenarnya mengakibatkan perkara ini, jika bukan Anwar Ibrahim@mat liwat sendiri?

Apakah sejarah ini mampu diubah kerana ingin meletakkan segala kesalahan kepada orang lain? apakah keputusan kerajaan ketika itu tidak memberi ruang dan menutup sekolah cina?apakah tindakan mereka mengugut dan memulau kelas dengan niat menjatuhkan imej negara satu tindakan yang tepat?

Dalam peristiwa ini, kaum cina merasakan diri mereka berkuasa dan berhak keatas tanah melayu ini dan sengaja mencari punca bagi menterbalikkan kemakmuran negara? Mereka merasakan kaum melayu wajib menurut kehendak mereka….dan anwar@mat liwat gagal dalam menangani hal ini…

Hari ini mereka cuba menyalahkan Tun Mahathir bertanggungjawab dan menyucikan dosa-dosa anwar@mat liwat secara total….tindakan polis melakukan ops lalang adalah tepat ini kerana tindakan ahli politik mengugat keselamatan negara..

Cuma apa yang dikesalkan apabila kerajaan tidak menutup kesemua sekolah cina dan mengistiharkan darurat dan menghalau kepada penyokong perkauman cina ditransit ke hongkong dan singapura negara pujaan mereka…mungkin disana mereka boleh mendesak kerajaan komunis membuka sekolah cina adaptasi kekiasuan mereka

rujukan: sini

No comments:

Post a Comment

KUALA LIPIS BERSEJARAH