Friday, December 14, 2012

PRU13 : BRAND NAJIB (BN) aka 1MALAYSIA VS PENIPU RAKYAT (PR)
Siapa Perdana Menteri ?
Published by AIDCon December 13, 2012|4 Comments


Tan Sri Sanusi Junid – Dalam muktamar PAS yang baru lalu kita mendengar cadangan pihak ulama supaya Haji Hadi Awang, Presiden PAS, menjadi Perdana Menteri seandainya Barisan Nasional kecundang dalam Pilihanraya Umum ke 13.

2. Sebenarnya, inilah masanya yang paling sesuai untuk sesiapa saja yang ingin menjadi Perdana Menteri berangan-angan atau menghayalkan diri untuk syok sendiri.

DAP DAN PKR MAHU ANWAR

3. Melentinglah DAP yang mahukan Dato’ Seri Anwar Ibrahim kerana mereka merasakan belum sampai masanya untuk Karpal Singh atau Lim Kit Siang menjadi Perdana Menteri.

4. Karpal mungkin lebih berhasrat kerana melihat walaupun golongan Punjabi di India adalah dari kalangan minoriti tetapi yang menjadi Perdana Menteri di India ialah Manmohan Singh. Bezanya hanyalah serban.

5. Parti Pakatan Rakyat tentulah memilih penasihatnya. Si penasihat pula dikatakan tersenyum dan tidak mahu membuat komennya apabila ditanya oleh pemberita. Kawan-kawan penasihat di dalam barisan pimpinan PAS pula menyatakan Tuan Haji Hadi Awang tidak berminat menjadi Perdana Menteri. Bukan Haji Hadi yang kata tetapi tokoh PAS yang tidak mahu ketuanya jadi Perdana Menteri.

DATO’ NIK AZIZ BIN NIK MAT BAGAIMANA?

6. Sudah tentu apabila penasihat PR tersenyum dan tidak mahu membuat komen bukanlah bermakna dia tak mahukan jawatan Perdana Menteri. Sudah lama dia mimpikan jawatan itu. Kawan-kawan yang membuat komen dalam blog ini juga begitu ghairah supaya Pak Sheikh jadi Perdana Menteri. Budak Kolej lagi-lagi la. Tetapi, Haji Hadi Awang juga belum tentu menolak apabila beliau betul-betul ditawarkan. Bagaimana dengan Mursyidul Am PAS? Mungkin dia pun mahu juga jawatan itu, walaupun, mengikut kata Mursyidul Am TIBAI, untuk sekejap masa sahaja.

DATO’ ONN BIN JAAFAR

7. Orang yang pertama dalam sejarah Melayu yang ingin jadi Perdana Menteri ialah Dato’ Onn Jaafar. Itulah sebabnya beliau menubuhkan UMNO, menentang Malayan Union dan berjuang untuk mencapai kemerdekaan. Tetapi beliau tak jadi.

TUNKU ABDUL RAHMAN PUTRA

8. Tunku Abdul Rahman telah ditawarkan untuk memimpin UMNO oleh Tun Abdul Razak yang bertemu dengannya waktu di London. Tengku tidak merancang untuk menjadi Perdana Menteri, tetapi apabila beliau menang untuk jawatan Presiden UMNO, dan Malaya mencapai kemerdekaan Tengku telah menjadi Perdana Menteri.

9. Jelaslah yang hendak jadi Perdana Menteri tidak jadi dan yang tidak terfikir untuk menjadi Perdana Menteri telah jadi. Allah s.w.t. adalah yang Maha Berkuasa dan Maha Mengetahui dan Menentukan.

10. Malahan, dalam sejarah terdekat, yang sudah menjadi Timbalan Perdana Menteri pun telah tidak menjadi Perdana Menteri atas sebab-sebab yang berbeza.

11. Apabila sudah jadi Perdana Menteri Tunku Abdul Rahman berasa gembira sehingga beliau menyatakan, di akhir-akhir pemerintahannya, bahawa beliau adalah Perdana Menteri yang paling bahagia atau gembira di dunia sebagaimana katanya ‘ I am the happiest Prime Minister in the world’.

TUN ABDUL RAZAK BIN DATO’ HUSSEIN

12. Timbalan Perdana Menteri di waktu Tunku Abdul Rahman menjadi Perdana Menteri ialah Tun Abdul Razak. Tun Abdul Razak tidak akan menjadi Perdana Menteri jika Tunku Abdul Rahman tidak mengundurkan diri. Tun Abdul Razak telah meninggal dunia lebih dahulu daripada Tunku dan jika terpaksa menunggu Tunku kembali ke rahmatullah untuk Tun Razak mengambil tempatnya sudah tentu Tun Abdul Razak tidak dapat merasakan jadi Perdana Menteri.

13. Tetapi dalam perancangan Allah s.w.t. Tun Abdul Razak telah ditetapkanNYA akan menjadi Perdana Menteri.

14. Maka berlakulah peristiwa 13 Mei, 1969 diikuti dengan sampainya giliran DYMM Tuanku Abdul Halim menaiki takhta Yang Di Pertuan Agung sebagai Yang Di Pertuan Agung Malaysia yang ke 5. Tidak manislah jika Tunku Abdul Rahman, sebagai Perdana Menteri dan bapa saudara kepada KDYMM Tuanku Sultan Abdul Halim akan mengadap dan mencium tangan anak saudaranya, waktu merafak sembah menerima jawatan.

15. Kewujudan tokoh-tokoh muda cauvinis China, seperti Lim Kit Siang dari DAP, hanyalah untuk mempergolakkan lagi peritiwa 13 Mei.

16. Oleh kerana populariti Tunku Abdul Rahman juga sudah menurun, berikutan peristiwa 13 Mei dan kerana beberapa keputusan yang dibuat olehnya selepas itu, maka beliau meletak jawatan untuk diganti oleh Tun Abdul Razak. Memang begitu perencanaan Allah s.w.t..

TUN DR. ISMAIL BIN DATO’ ABDUL RAHMAN

17. Tun Dr. Ismail telah dipilih oleh Tun Abdul Razak untuk menjadi Timbalannya. Walaupun Tun Dr. Ismail pernah menentang Tun Abdul Razak dalam satu pertandingan untuk jawatan Timbalan Presiden tetapi Tun Abdul Razak tidak berdendam dan telah melantik Tun Dr. Ismail sebagai Timbalan dengan harapan supaya Tun Dr. Ismail dapat menggantinya untuk menjadi Perdana Menteri kerana pada waktu itu Tun Abdul Razak telahpun mengetahui mengenai penyakitnya.

18. Tun Dr. Ismail juga dikatakan sakit sehingga telah terpaksa berhenti dari menjadi Menteri apabila Tunku Abdul Rahman memecat keluar Singapura dari berada dalam Malaysia.

19. Tun Abdul Razak pasti tahu bahawa Tun Dr. Ismail berhenti, dari berkhidmat dalam kabinet Tunku Abdul Rahman, bukan kerana sakit tetapi ‘sakit hati’ kerana tidak setuju dengan pemecatan Singapura dari Malaysia dan, katanya, Tun Dr. Ismail lebih cenderung untuk menangkap Lee Kuan Yew jika beliau didapati menjadi ancaman kepada kestabilan dan keamanan politik negara.

20. Tun Dr. Ismail telah menerima lantikan Tun Abdul Razak untuk menjadi Timbalan Perdana Menteri kerana beliau cukup sihat.

21. Sebagai Timbalan Perdana Menteri yang diberi tugas seperti Menteri Dalam Negeri Tun Dr. Ismail, walaupun pernah menentang Tun Abdul Razak di satu masa dahulu, tidak mungkin dapat mencabar Presiden UMNO, dan merampas jawatannya kerana jawatan Menteri Dalam Negeri, sebagaimana Tun Ghazali Shafie, walau bagaimana bijak sekalipun tidak mungkin menjadi popular di dalam parti kerana jawatan itu tidak berkaitan dengan pembahagian sebarang rezeki untuk pemimpin-pemimpin atau perwakilan parti yang hadir dalam mesyuarat agung.

22. Walau bagaimanapun, takdir Allah s.w.t. Tun Abdul Razak, yang sakit, telah tidak sempat menyerah kuasa Perdana Menteri kepada Tun Dr. Ismail kerana Tun Dr. Ismail, walaupun sihat waktu dilantik menjadi Timbalan Perdana Menteri, telah kembali ke rahmatullah terlebih dahulu dari Tun Abdul Razak.

TUN HUSSEIN BIN DATO’ ONN

23. Di luar dugaan ahli-ahli UMNO Tun Abdul Razak telah memilih Tun Hussein Onn untuk menjadi Timbalannya menggantikan Tun Dr. Ismail yang telah meninggal dunia.

24. Tun Hussein Onn, kalau tak salah saya adalah lebih tua dari Tun Abdul Razak, dan beliau pernah memberitahu kepada saya bahawa beliau tidak pernah bercita-cita untuk menjadi Timbalan Perdana Menteri. Tun Hussein telah menikah dengan Tun Suhaila iaitu kakak kepada Tun Hajah Rahah isteri Tun Abdul Razak. Pada adatnya yang tualah pergi dahulu. Jika Tun Hussein kembali ke rahmatullah lebih awal dari Tun Abdul Razak yang lebih muda darinya maka beliau tidak akan jadi Perdana Menteri.

25. Kuasa Allah s.w.t. yang Maha Mengetahui dan Menentukan, lantaran kembalinya ke rahmatullah Tun Abdul Razak, maka Tun Hussein Onn menjadi Perdana Menteri.

PILIH SATU DARI TIGA NAIB PRESIDEN

26. Siapakah yang akan menjadi Timbalan Perdana Menteri di bawah Tun Hussein Onn. Sudah tentu pilihannya ialah dari kalangan tiga Naib Presiden. Katanya, ada rancangan oleh Tun Hussein Onn untuk memilih Tun Ghazali Shafie, yang pintar fikirannya, tetapi tidak popular, untuk menjadi Timbalannya; apatahlagi apabila tiga orang Naib Presiden UMNO telah memberi ultimatum meminta, demi kestabilan dan menghormati parti maka pilihan untuk jawatan Timbalan Perdana Menteri perlulah dibuat dari siapa saja dari kalangan mereka bertiga.

27. Yang paling popular dari antara tiga orang Naib Presiden ialah Tengku Tan Sri Razaleigh Hamzah yang mendapat undi tertinggi dalam pilihan untuk jawatan Naib Presiden UMNO, dan beliau dianggap Naib Presiden yang paling senior. Tetapi Tun Hussein, yang agak konservatif dan bapa kepada anak-anak gadis yang jelita dan berpendidikan, tidak berminat melantik Tengku Razaleigh. Mungkin Tun Hussein tidak mahu seorang anak teruna yang belum berkeluarga untuk menjadi Timbalannya.

28. Tun Hussein juga tidak tertarik kepada Tun Ghafar Baba sebagai Naib Presiden yang kedua paling senior dan popular di dalam UMNO. Mungkin Tun Hussein terkenang kisah Tun Ghafar yang telah menyokong Tunku Abdul Rahman di waktu Tunku menentang bapanya Dato’ Onn Jaafar, dalam pertandingan untuk jawatan Presiden UMNO.

TUN DR. MAHATHIR MOHAMAD

29. Jadi Tun Mahathirlah yang menjadi pilihan yang ditentukan oleh Allah s.w.t.. Menteri saya di Kementerian Pembangunan Tanah dan Pembangunan Wilayah, Tan Sri Abdul Kadir Yusuf, seorang sahabat Tun Hussein Onn, sejak sama-sama mempelajari undang-undang telah membantu Tun Hussein Onn dalam membuat keputusan memilih Tun Dr. Mahathir. Tan Sri Abdul Kadir Yusuf telah berkhidmat di Kedah sebagai Penasihat Undang-Undang Negeri sementara isterinya, juga dari Johor, cergas dalam pergerakan wanita UMNO dan mengenali Tun Dr. Mahathir dan isterinya Tun Dr. Siti Hasmah.

30. Apabila Tun Hussein Onn mengidap penyakit jantung beliau telah menjalani satu pembedahan. Saya difahamkan, oleh kerana saya sendiri mempunyai masalah sakit jantung, bahawa setelah selesai pembedahan seseorang pesakit itu agak ‘moody’ dan ‘temperamental’ untuk beberapa bulan. Dalam waktu itu seseorang pesakit jantung tidak boleh membuat keputusan tanpa menyesal kemudiannya. Entah kenapa, waktu cuti sakit, Tun Hussein Onn telah meletak jawatan dari menjadi Perdana Menteri. Sebenarnya tindakan Tun Hussein ini telah ditentukan oleh Allah s.w.t. untuk Tun Dr. Mahathir menggantinya.

PRESIDEN PAS MENINGGAL DUNIA SETELAH MENJADI AHLI UMNO

31. Adalah ironik jika difikirkan bahawa dari 3 orang Perdana Menteri Malaysia, dari UMNO, yang telah meninggal waktu masih menjadi ahli UMNO hanyalah Tun Abdul Razak sementara yang dua lagi tidak menjadi ahli UMNO di waktu meninggal dunia. Sedangkan pemimpin tertinggi parti PAS, Datuk Asri Hj. Muda, yang di waktu beliau menjadi Presiden PAS telah membenarkan partinya mengkafirkan UMNO telah menjadi ahli UMNO dan seterusnya kekal sebagai ahli UMNO sehingga beliau meninggal dunia. Ini adalah bukti yang jelas bahawa pengkafiran UMNO adalah satu permainan politik. Adalah tidak mungkin bagi Dato’ Asri mahu menjadi ahli UMNO dan meninggal sebagai ahli, jika menjadi ahli UMNO diyakininya sebagai menjadi kafir. Allah s.w.t. jualah yang Maha Mengetahui dan Menentukan.

32. Memandang kepada kejadian ini adalah tidak mustahil bagi Mursyidul Am PAS memilih untuk menjadi ahli UMNO supaya ‘sama-sama murtad’ dengan ahli-ahli UMNO yang lain, sebelum beliau kembali ke rahmatullah.

33. Bila Tun Dr. Mahathir menjadi Perdana Menteri ramai ahli-ahli UMNO menjangkakan beliau akan melantik Tengku Tan Sri Razaleigh Hamzah sebagai Timbalan Perdana Menterinya.

TUN MUSA HITAM

34. Sebaliknya Tun Dr. Mahathir telah tidak membuat pilihan sendiri dan membenarkan UMNO menentukan siapa pilihan mereka untuk Timbalan Presiden UMNO yang akan dilantik menjadi Timbalan Perdana Menteri beliau. Oleh kerana para perwakilan UMNO mengetahui bahawa Tun Dr. Mahathir lebih meminati Tun Musa Hitam untuk menjadi Timbalannya maka Tun Musa telah mengalahkan Tengku Tan Sri Razaleigh dalam pertandingan untuk jawatan Timbalan Presiden UMNO dalam pemilihan pada 16 Julai, 1981.

35. Kata orang yang mengetahui, kononnya Tun Dr. Mahathir condong kepada Tun Musa Hitam kerana beliau menjangka Tun Musa boleh menjadi Timbalan yang lebih setia dan tidak akan mengancam kedudukannya dan beliau dapat menjalankan tugas Perdana Menteri dengan aman. Tan Sri Tengku Razaleigh kelihatan tersangat ‘ambitious’. Ternyata anggapan ini tidak tepat.

36. Walaupun kalah, oleh kerana Tengku Razaleigh mendapat 517 undi, iaitu satu jumlah yang lumayan jika dibandingkan dengan Tun Musa yang mendapat 722 undi, maka demi perpaduan UMNO Tengku Razaleigh telah terus diberi tempat di dalam kabinet Tun Dr. Mahathir.

37. Semua pihak menjangkakan Tun Musa akan dipersiapkan untuk mengganti Tun Dr. Mahathir apabila Tun Dr. Mahathir mengundur diri dari jawatan Perdana Menteri. Tetapi Tun Musa tidak sabar dan beliau merasakan tidak dapat bertugas dengan selesa dan berkesan selagi kemenangannya untuk jawatan Timbalan Presiden UMNO, pada tahun 1981, adalah dengan sokongan Tun Dr. Mahathir dan bukan kerana beliau dianggap lebih kuat dan berkemampuan jika dibandingkan dengan saingannya Tengku Razaleigh Hamzah.

38. Tun Musa merasa resah dan gelisah apabila Tun Dr. Mahathir mengekalkan Tengku Razaleigh Hamzah sebagai Menteri Kewangan setelah dikalahkan dalam pertandingan dengan Tun Musa. Tun Dr. Mahathir merasakan kemampuan Tengku Razaleigh dalam menjalankan tugasnya perlu dihormati. Tun Musa sebaliknya bimbang akan bertambahnya populariti Tengku Razaleigh dalam melaksanakan tugas kementeriannya. Tun Musa menjangkakan Tengku Razaleigh akan bertanding lagi dengannya dalam perhimpunan agung yang ada pemilihan berikutnya.

39. Dalam Perhimpunan Agung UMNO pada tahun 1984 Tun Musa telah sekali lagi mengalahkan Tengku Razaleigh dalam pertandingan untuk jawatan Timbalan Presiden UMNO. Tun Dr. Mahathir memindahkan Tengku Razaleigh ke Kementerian Perdagangan Antarabangsa dari Kementerian Kewangan. Tun Musa Hitam kecewa lagi.

40. Atas nasihat beberapa orang kawannya Tun Musa telah merancang untuk meletak jawatan sebagai Timbalan Perdana Menteri dan sebagai Timbalan Presiden UMNO.

41. Mengikut analisa, cara Tun Musa Hitam meletak jawatan adalah terancang sekali. Beliau tidak menulis surat perletakan jawatan yang berkuat-kuasa dengan serta merta. Sebaliknya beliau memberi notis selama 1 tahun dari 28 Februari, 1985. Perletakan jawatan Tun Musa Hitam berkuatkuasa pada 28 Februari, 1986. Tun Dr. Mahathir telah merahsiakan kewujudan surat ini sepanjang satu tahun.

42. Mengikut maklumat dari kalangan sahabat Tun Musa, setelah surat perletakan jawatan itu disampaikan, Tun Dr. Mahathir sudah pasti tidak lagi memihak kepada Tun Musa dalam pertandingan untuk jawatan Timbalan Presiden dalam pemilihan berikutnya pada 24 April, 1987, dan kemenangan Tun Musa, yang dijangkakannnya, dalam Perhimpunan Agung berikutnya itu tidak boleh lagi dikatakan kerana sokongan Tun Dr. Mahathir.

RANCANGAN MENGADAKAN MESYUARAT AGUNG PERWAKILAN UMNO KHAS

43. Antara 28 Februari, 1986 iaitu tarikh berkuat-kuasa surat perletakan jawatan Tun Musa dan tarikh Perhimpunan Agung UMNO pada 24 April, 1987 kawan-kawan Tun Musa telah bekerja kuat untuk mendapatkan keputusan mesyuarat Majlis Tertinggi untuk mengadakan Mesyuarat Agung Perwakilan Khas untuk mendesak Tun Musa menarik balik surat perletakan jawatannya sebagai Timbalan Perdana dan Timbalan Presiden UMNO dan meminta Tun Dr. Mahathir menerima penarikan perletakan jawatan itu.

44. Setelah mengetahui bahawa Tun Dr. Mahathir tidak mungkin akan terus memegang jawatan Perdana Menteri jika Perhimpunan Agung Perwakilan UMNO Khas diadakan. Perhimpunan sedemikian tidak memperhitungkan kemudahan untuk Perdana Menteri menjalankan tugas tanpa sokongan Timbalan Perdana Menteri yang sehaluan dengannya; apatahlagi jika Timbalan Perdana Menteri dikembalikan ke dalam jawatannya tanpa rasa terima kasih kepada Perdana Menterinya, kerana diletak kembali ke jawatan sebagai menyetujui protes yang membawa kepada perletakan jawatan itu.

45. Staf ibu-pejabat UMNO telah bekerja kuat untuk mempertahankan Tun Dr. Mahathir.

46. Kawan-kawan Tun Musa gagal mempengaruhi Majlis Tertinggi untuk membuat keputusan sedemikian. Keputusan mesyuarat Majlis Tertinggi pada 28 Februari, 1986 telah menolak cadangan mengadakan Perhimpunan Agung Perwakilan UMNO Khas dan hanya bersetuju supaya satu rombongan UMNO Johor bertolak ke London untuk memujuk Tun Musa Hitam supaya menarik balik perletakan jawatan sebagai Timbalan Presiden UMNO tetapi penerimaan perletakan jawatan atau penerimaan semula jawatan Timbalan Perdana Menteri adalah hak mutlak Perdana Menteri dan Tun Dr. Mahathir tidak berhasrat untuk memujuk Tun Musa untuk menarik balik surat perletakan jawatan sebagai Timbalan Perdana Menteri.

TUN GHAFAR BABA

47. Tun Dr. Mahathir pada mulanya ingin menunggu sehingga Mesyuarat Agung UMNO berikutnya, sekitar hanya 1 tahun 2 bulan lagi, pada 24 April, 1987, untuk menentukan siapa yang akan menjadi Timbalan Presiden untuk menggantikan Tun Musa. Tun Mahathir tidak berhasrat untuk melantik pengganti Tun Musa dengan serta-merta. Tun Dr. Mahathir yakin Tun Musa, yang didapati tidak sebulu dengan Tun Dr. Mahathir akan ditewaskan oleh Tan Sri Tengku Razaleigh Hamzah.

48. Tetapi, oleh kerana adanya rancangan usaha yang berterusan untuk mengembalikan Tun Musa melalui paksaan dari keputusan Perhimpunan Agung Perwakilan UMNO Khas, maka Tun Dr. Mahathir telah membuat keputusan untuk melantik Tun Ghafar Baba sebagai Timbalan Perdana Menteri pada 7 Mei, 1986.

49. Pada waktu itulah ide Team A dan Team B telah diketengahkan oleh media. Tun Musa yang dulunya bersaing sengit dengan Tan Sri Tengku Razaleigh dalam dua pertandingan untuk jawatan Timbalan Presiden UMNO dan seterusnya kecewa apabila Tengku Razaleigh, selepas dua kali dikalahkan oleh Tun Musa, tetapi terus dilantik menjadi Menteri, telah sanggup bertanding untuk jawatan Timbalan Presiden UMNO dan menyokong Tengku Razaleigh untuk bertanding dengan Tun Dr. Mahathir bagi jawatan Presiden UMNO.

50. Adalah tidak lojik bagi penganalisa politik untuk menganggap bahawa kebencian Tun Musa terhadap Tun Dr. Mahathir telah membuat beliau sanggup menyokong Tan Sri Tengku Razaleigh Hamzah dalam pertandingan untuk jawatan Presiden UMNO untuk Tan Sri Tengku Razaleigh Hamzah, jika menang, menjadi Perdana Menteri dan Tun Musa pula, jika menang dalam pertandingan untuk jawatan Timbalan Presiden UMNO akan menjadi Timbalan Perdana Menteri kepada Perdana Menteri Tan Sri Tengku Razaleigh Hamzah. Jika Tun Musa sanggup menjadi timbalan kepada Tan Sri Tengku Razaleigh sudah tentu dia tidak akan menolak perlantikan Tan Sri Tengku Razaleigh menjadi Menteri setelah beliau kalahkan dalam dua pertandingan uuntuk jawatan Timbalan Presiden UMNO pada tahun 1981 dan 1984.

51. Penyokong Tun Musa berpendapat bahawa pertandingan dalam Perhimpunan Agung UMNO pada tahun 1987 akan berakhir dengan kekalahan Tan Sri Tengku Razaleigh Hamzah untuk jawatan Presiden dan kekalahan Tun Ghafar Baba untuk jawatan Timbalan Presiden. Yang menang ialah Tun Dr. Mahathir sebagai Presiden UMNO dan Tun Musa sebagai Timbalan Presiden.

52. Keadaan sedemikian sudah pasti akan berakhir dengan perletakan jawatan Tun Dr. Mahathir sebagai Perdana Menteri dan Tun Musa Hitam mengambil tempatnya.

53. Dengan kuasa Allah s.w.t. yang Maha Mengetahui dan Menentukan Tun Ghafar telah mengalahkan Tun Musa dan Tengku Razaleigh telah dikalahkan oleh Tun Dr. Mahathir.

DATO’ SERI ANWAR IBRAHIM

54. Mengikut Tan Sri Isa Samad bapa saudaranya, Tun Ghafar Baba, telah bersetuju dengan usaha supaya beliau tidak ditandingi oleh Dato’ Seri Anwar untuk jawatan Timbalan Presiden UMNO dengan membuat satu surat perjanjian untuk melantik Dato’ Seri Anwar, dan tidak orang lain, menjadi Timbalannya jika beliau menjadi Perdana Menteri.

55. Tawaran ini dibuat kerana ada berita angin yang menyatakan Dato’ Seri Anwar Ibrahim berhasrat untuk bertanding dengan Tun Ghafar Baba kerana Dato’ Seri Anwar takut jika Tun Ghafar Baba jadi Perdana Menteri beliau tidak akan melantik Dato’ Seri Anwar Ibrahim sebagai Timbalannya.

56. Mengikut sumber yang boleh dipercayai Dato’ Seri Anwar tidak melayani tawaran ini. Kononnya beliau takut kawan-kawannya akan memarahi beliau jika beliau menarik diri.

57. Jawapan Dato’ Seri Anwar ini juga adalah sama seperti jawapannya apabila penyokong Dato’ Haji Shuhaimi Kamaruddin, selaku Presiden Majlis Belia Malaysia (MBM), meminta beliau menarik diri dari dicalonkan untuk jawatan MBM itu. Dato’ Seri Anwar juga berkata dia takut kawan-kawannya akan marah jika dia tarik diri.

58. Melihat kepada keadaan semasa, dan memandang kepada amalan politik wang yang berjalan rancak, Tun Ghafar kemudiannya telah meletak jawatan sebagai Timbalan Perdana Menteri pada 15 Oktober, 1993. Beliau, walaupun seorang pejuang kemerdekaan, telah kelihatan berjalan dengan beg kertas tanpa sebarang escort setelah hilang jawatan.

59. Oleh kerana tidak cukup pencalonan untuk menjadi calon Timbalan Presiden UMNO Tun Ghafar Baba, pada 4 November 1993, telah meninggalkan jawatan Timbalan Presiden UMNO untuk dimenangi oleh Dato’ Seri Anwar Ibrahim tanpa bertanding.

60. Jika dipandang dari sudut takdir maka Dato’ Seri Anwar tidak dapat disalahkan kerana bertanding untuk jawatan Timbalan Presiden UMNO. Jelaslah dalam perencanaan Allah s.w.t. tidak ada nama-nama Tun Musa dan Tun Ghafar dalam senarai untuk menjadi Perdana Menteri.

61. Dato’ Seri Anwar adalah anak emas Tun Dr. Mahathir yang ditatang olehnya sehingga sampai ke tahap Timbalan Perdana Menteri.

62. Tidak lama setelah menjadi ahli UMNO Dato’ Seri Anwar telah mengalahkan Dato’ Haji Shuhaimi dalam pertandingan untuk jawatan Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia, itu pun kerana Dato’ Seri Anwar takut kawan-kawannya akan marah jika dia manarik diri dari menentang orang tua, kawan bapanya, Tun Ghafar Baba untuk jawatan Timbalan Presiden UMNO. Akhirnya Dato’ Seri Anwar mengganti Tun Ghafar untuk menjadi Timbalan Perdana Menteri.

63. Walaupun agak sedih jika difikirkan, kerana amalan politik wang, dan yang dikalahkan oleh Dato’ Seri Anwar ialah seorang tokoh lama dan berjasa, yang tidak mungkin dapat lama berkhidmat sebelum ianya berundur diri dari politik, semua kawan-kawan Dato’ Seri Anwar yang menjadi ahli dan bekas ahli ABIM merasa gembira kerana barisan kepimpinan negara sudah dipersiapkan dari tokoh yang pintar bercakap dan berlandaskan ugama.

CAKAP TAK SERUPA BIKIN

64. Kerana imej agamanya, dan kepetahannya dalam berbicara, Dato’ Seri Anwar telah cepat meningkat hingga ke peringkat Menteri. Beliau telah dicadangkan oleh Tun Daim Zainuddin untuk menggantinya sebagai Menteri Kewangan apabila Tun Daim meletak jawatan. Tujuan Tun Daim, yang dipersetujui oleh Tun Dr. Mahathir, ialah untuk mendedahkan Dato’ Seri Anwar kepada dunia ekonomi dan kewangan kerana beliau tidak berpengalaman dan berpendidikan dalam bidang itu.

65. Malangnya dalam masa yang singkat Dato’ Seri Anwar terbukti lebih pandai bercakap dari bekerja dan lebih banyak menggunakan ugama untuk politik dan bukan mempengaruhi politik dengan ugamanya. Dari sebuah pergerakan politik yang bersifat nasionalis Pergerakan Pemuda UMNO telah berubah cenderung untuk berwajah agama. Agama kemudiannya dikalahkan oleh wang ringgit dan kekayaan.

66. Jika dalam perencanaan Allah s.w.t. nama Dato’ Seri Anwar Ibrahim tidak ada sebagai Perdana Menteri maka berlakulah berbagai angkara dan perkara yang menutup peluang naiknya.

67. Dato’ Seri Anwar telah dipecat dari Jawatan Timbalan Presiden UMNO dan Timbalan Perdana Menteri, oleh Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir yang paling menyayanginya, pada 2 September, 1998 atas sebab-sebab yang sudah diketahui umum.
68. Waktu Dato’ Seri Anwar Ibrahim menjadi Presiden Majlis Belia Malaysia Tun Abdullah Ahmad Badawi hanyalah seorang Pengarah Belia di Kementerian Belia dan Sukan. Apabila Dato’ Seri Anwar Ibrahim menjadi Ketua Pergerakan Pemua UMNO Malaysia timbalannya ialah Dato’ Seri Najib Tun Abdul Razak.

TUN ABDULLAH BIN HJ. AHMAD BADAWI

69. Dalam ketentuan Allah s.w.t. Tun Abdullah Ahmad Badawi adalah tokoh yang dipilih untuk menjadi Perdana Menteri. Beliau anak ulama, berkelulusan ugama, baik wataknya dan bersih dalam rekod pentadbirannya. Walaupun beliau pernah menyertai Team B, bersama Tengku Razaleigh dan Tun Musa di waktu percubaan untuk menjatuhkan Tun Mahathir, beliau telah dipilih oleh Tun Dr. Mahathir untuk mengganti tempat Dato’ Seri Anwar sebagai Timbalan Perdana Menteri.

70. Harapan rakyat terhadap kepimpinan Tun Abdullah begitu tinggi sehingga pencapaian Barisan Nasional dalam Pilihanraya Umum ke 11 pada tahun 2004 adalah antara yang paling cemerlang sejak merdeka.

71. Waktu melantik Tun Abdullah Ahmad Badawi sebagai pengganti Dato’ Seri Anwar Ibrahim Tun Dr. Mahathir sedar dan mengetahui bahawa ilmu yang ada pada Dato’ Seri Najib Tun Abdul Razak dalam bidang ekonomi, dan pendedahan politik yang telah dilaluinya, adalah lebih relevan daripada Tun Abdullah.

72. Tun Dr. Mahathir telah memilih Tun Abdullah kerana beliau lebih tua dan berlatarbelakang ugama. Apabila ditanya ternyata Tun Dr. Mahathir mengetahui mengenai kemampuan Tun Abdullah untuk memimpin negara beliau yakin atas cadangannya supaya Dato’ Seri Najib dilantik sebagai Timbalan maka sebarang kekurangan dapat dipenuhi; lebih-lebih lagi Tun Dr. Mahathir berkesanggupan untuk membantu Tun Abdullah sebagai penasihat.

73. Malangnya Tun Abdullah mempunyai penasihatnya sendiri yang terdiri dari anak-anak muda yang tidak berpengalaman dan tokoh-tokoh yang tidak sehaluan dengan Tun Dr. Mahathir.

74. Akibatnya ialah prestasi Tsunami politik bagi Barisan Nasional dalam Pilihanraya Umum ke 12 pada tahun 2008.

75. Tun Dr. Mahathir ternyata menyesal atas kesilapannya. Ada pihak yang berfikir bahawa usaha Tun Dr. Mahathir supaya Tun Abdullah lebih cepat mengundurkan diri adalah satu tindakan untuk membetulkan kesilapannya sendiri dan Dato’ Seri Najib, yang sepatutnya dilantik mengganti Dato’ Seri Anwar, telah menerima sesuatu yang menjadi miliknya.

76. Walau apapun alasannya yang nyata ialah sementara Allah s.w.t. telah menentukan Tun Abdullah akan menjadi Perdana Menteri tetapi tempoh Tun Abdullah sebagai Perdana Menteri telah ditentukan singkat oleh Allah s.w.t..

DATO’ SERI NAJIB TUN ABDUL RAZAK

77. Dengan berhentinya Tun Abdullah maka giliran Dato’ Seri Najib untuk menjadi Perdana Menteri telah tiba.

78. Kini yang berminat, dengan jelas, untuk menduduki tempat Dato’ Seri Najib ialah Dato’ Seri Anwar Ibrahim.

79. Rakyat tidak perlu berfikir panjang mengenai sikap dan cara Dato’ Seri Anwar. Beliau memang mempunyai jiwa pembangkang yang kental. Dia menentang Tunku Abdul Rahman Putra Perdana Menteri yang Pertama sehingga diganti oleh Tun Abdul Razak; lepas itu beliau menentang Tun Abdul Razak sehingga Tun Abdul Razak meninggal dunia dan diganti oleh Tun Hussein Onn. Giliran Tun Hussein pula untuk ditentang oleh Dato’ Seri Anwar sehinggalah Tun Dr. Mahathir mengganti Tun Hussein Onn. Tun Dr. Mahathir yang cuba mendidiknya sebagai pengganti juga ditentang olehnya.

80. Parti Dato’ Seri Anwar hampir lenyap dalam Pilihanraya Umum ke 11.

81. Lepas itu Dato’ Seri Anwar menentang Tun Abdullah dan kerana salah-langkah Tun Abdullah sendiri Barisan Nasional telah hampir punah dalam Pilihanraya Umum ke 12. Kini giliran Dato’ Seri Najib, bekas Timbalan Ketua Pemuda UMNO di waktu Dato’ Seri Anwar menjadi ketuanya pula yang akan ditentang oleh Dato’ Seri Anwar.

82. Yang susah difahami ialah bagaimana Dato’ Seri Anwar juga melatih anaknya untuk menjadi pembangkang sebagaimana beliau menjadi pembangkang sepanjang hayatnya.

83. Nampaknya, apabila ternyata nanti Dato’ Seri Anwar, yang pernah menentang Tun Abdul Razak, bapa Dato’ Seri Najib, dikalahkan oleh Barisan Nasional yang dipimpin oleh anak Tun Abdul Razak, maka anak Dato’ Seri Anwar pulalah yang akan meneruskan perjuangan menentang anak Tun Abdul Razak pula. Barulah bapa lawan bapa anak juga lawan anak apabila anak bapa mengalahkan bapa anak.

84. Pilihanraya Umum ke 13 adalah pilihanraya umum yang pertama yang akan dihadapi oleh Barisan Nasional di bawah pimpinan Dato’ Seri Najib Tun Abdul Razak.

85. Strategi Barisan Nasional ialah mengingatkan jasanya yang mengekalkan keamanan negara dan merancang dan membangun ekonomi negara. Prestasi Malaysia yang dikagumkan, dan ingin dicontohi oleh dunia Islam, dunia ketiga dan negara-negara membangun adalah satu pencapaian yang tidak dapat dinafikan. Barisan Nasional boleh membuat janji kerana janji yang lalu telahpun didapati.

86. Banyak negara yang sudah lama atau lebih lama Merdeka tetapi tidak mencapai prestasi seperti Malaysia.

87. Setelah memerintah selama 55 tahun, dan sebagai sebuah negara yang dipimpin oleh manusia yang tidak maksum, dengan berbagai kelemahan, sudah tentu ada kesilapan yang belaku di sana-sini. Jika ada satu atau dua kesilapan dalam setahun maka berertilah akan ada antara 55 hingga 110 kesilapan yang dapat disenaraikan. Adalah menjadi tugas pembangkang untuk mengingat dan membesarkan kesalahan-kesalahan ini dengan harapan pengundi dapat melupakan berbagai jasa yang ditaburkan setiap tahun oleh pihak kerajaan Perikatan dan Barisan Nasional.

88. Sepasang suami isteri yang pernah bercinta yang penuh gelora di waktu muda pun boleh berpisah jika kesalahan yang kecil dibesarkan dan semua budi antara mereka dilupakan.

89. Ada yang mengharapkan pangkat dalam jabatan kerajaan tetapi gagal memperolehinya; ada yang mengharapkan kontrak dari kerajaan tetapi tidak mendapatinya, mengharapkan pengiktarafan atas jasa peribadinya yang dilupakan dan lain-lain lagi adalah penyebab wujudnya banyak tokoh atau cerdik pandai yang menamakan diri sebagai ‘anonymous’ untuk menghentam keromo siapa saja yang ada di atas.

90. Cina dan India dapat lesen dan peluang untuk jadi jutawan boleh menimbulkan kemarahan orang-orang Melayu; jika Melayu dapat pun mereka ini akan marah juga, kerana yang dapat bukan mereka.

91. Semoga kita tidak semuanya lupa bahawa rezeki itu di tangan Allah s.w.t.. Segala kekuatan, kekuasaan dan kekayaan yang diberi kepada kita hanyalah sebagai pemegang amanah kerana semua itu datangnya dari Allah s.w.t..

92. Sementara manusia berusaha dengan bermacam-macam cara untuk berharta dan berkuasa hanya Allah sahajalah yang menentukan.3 comments:

 1. Agenda Palsu Muhyiddin - Pemuda & Puteri UMNO rela dibodohkan

  ~ BUKTI 1 ~

  ~ BUKTI 2 ~  UMNO dan BN sudah memerintah Terengganu hampir 50 tahun..... Tapi Kenapa Pemuda UMNO, Puteri UMNO, Wanita UMNO dan Pemimpin2 UMNO Terengganu tetap memilih jadi bodoh?

  2013 - Tahun Paling Malang Rakyat Terengganu........ Lihat sendiri bukti kalau tak percaya...

  ~ BUKTI 1 ~

  ~ BUKTI 2 ~

  ~ BUKTI 3 ~

  ~ BUKTI 4 ~

  Saya mohon sangat2 agar semua anak2 muda mengundi PR pada PRU ke-13. Mesti undi PAS, PKR dan DAP. Kita mesti ambil serius soal ekonomi dan perpaduan kaum. BN telah meninggalkan banyak hutang di setiap negeri. Ini akan membebankan kita.. Percayalah. Lihat sendiri selangor, bila PR memerintah kurang 5 tahun, hutang berkurang. Bandingkan dengan Terengganu yang diperintah BN sejak 50 tahun dulu... Kat mana hebatnya Pemimpin UMNO yang menafikan kewibawaan Pemimpin Pakatan Rakyat? Mereka pun tahu tapi tetap mahu menafikannya.. sememangnya betul.. ( Buktikan kalau saya bercakap bohong)

  Terang2 tak wujud perpaduan dalam BN. MCA dan MIC terang2 menolak BN.

  Pastikan anda memberitahu rakan2, emak ayah dan saudara yang kurang tahu soal ekonomi dan perpaduan kaum.... Walaupun terpaksa berada dlm kem BN dan UMNO, pastikan undi anda tetap kpd PR....

  ~ (( Budaya Samseng )) - Ahli2 Mahu Lari Dari UMNO ~

  Biarkan UMNO bersendirian... Mereka tidak mahu bersatu, kita boleh bersatu sesama kita... Mereka pentingkan perpecahan... Biarkan mereka... Mereka lebih mengutamakan keganasan untuk mengekalkan kuasa... Biarkan mereka..... Mereka hanya mahu jadi samseng... Biarkan mereka samseng selamanya....

  Biarkan pemimpin2 UMNO memperbodohkan ahli2 mereka selamanya...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya
   (((( BUKA BLO DANA GHAIB DAN NOMOR GHAIB MBAH RAWA GUMPALA ))))   Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya.

   Delete
 2. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
  Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

  ReplyDelete

KUALA LIPIS BERSEJARAH