Sunday, December 26, 2010

1 MALAYSIA VS KERAJAAN PKR SELANGORLarang logo 1Malaysia nafi hak asasi manusia

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=1226&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_02.htm

KUALA LUMPUR 25 Dis. - Tindakan Kerajaan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor melarang penggunaan logo 1Malaysia pada papan tanda dan iklan di negeri itu telah menafikan aspek hak asasi manusia.

Pesuruhjaya Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam), Muhammed Sha'ani Abdullah (gambar) berkata, mana- mana pihak berkuasa tempatan (PBT) tidak boleh melarang penggunaan logo 1Malaysia oleh orang ramai kerana adalah menjadi hak rakyat untuk menyokong konsep itu secara terbuka.

"Logo 1Malaysia boleh digunakan oleh sesiapa sahaja kerana ia tidak melanggar undang-undang atau menyalahi moral jika digunakan pada papan tanda dan iklan.

"Tiada unsur propaganda atau paksaan untuk menggunakan logo tersebut dan adalah menjadi hak rakyat jika hendak gunakannya," katanya kepada Mingguan Malaysia, di sini hari ini.

Muhammed Sha'ani mengulas tindakan Kerajaan PKR Selangor yang melarang penggunaan logo 1Malaysia atas alasan ia bermesejkan politik.

Beliau mengesyorkan pihak-pihak yang tidak berpuas hati dengan arahan kerajaan negeri itu supaya melaporkan perkara itu kepada Suhakam untuk tindakan selanjutnya.

Pensyarah Geografi Politik, Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof. Madya Dr. Mohd. Fuad Mat Jali pula berkata, Kerajaan PKR Selangor tidak perlu khuatir pengaruh mereka akan terhakis kerana logo 1Malaysia.

Jelasnya, banyak risalah serta logo diedarkan pada setiap pilihan raya umum atau kecil untuk mengumpan pengundi, tetapi akhirnya calon yang berprestasi tinggi dan memenuhi manifesto parti akan dipilih rakyat.

Mana-mana parti politik, katanya, memerlukan perpaduan rakyat untuk membina negara dan kerana itu gagasan 1Malaysia perlu disokong oleh rakyat tidak mengira kaum, agama dan ideologi politik.

"Oleh kerana takut kepada logo 1Malaysia, Kerajaan PKR Selangor telah mengarahkan peniaga-peniaga menurunkannya dari papan tanda dan iklan tanpa memikirkan kesannya," ujarnya.

Presiden MIC, Datuk G. Palanivel pula berkata, PKR tidak boleh mengatakan 1Malaysia adalah slogan kerajaan Barisan Nasional (BN) kerana tidak terdapat sebarang lambang parti politik pada logo tersebut.

"Saya berpendapat pihak pembangkang sengaja tidak mahu faham tentang nilai murni yang ingin ditanamkan kepada rakyat di sebalik konsep dan logo 1Malaysia itu," katanya.

Menurut Palanivel, sepatutnya pihak pembangkang menyokong slogan dan polisi yang baik untuk rakyat dan negara, bukannya menjauhkan diri daripadanya.

Parti pembangkang, katanya, khuatir logo itu akan mengurangkan pengaruh di samping menggugat kedudukan mereka.

Menurutnya, sekumpulan peniaga berketurunan India yang terlibat dengan arahan menurunkan logo 1Malaysia di premis mereka akan menemui beliau minggu depan untuk membincangkan perkara itu.No comments:

Post a Comment

KUALA LIPIS BERSEJARAH