Monday, May 17, 2010

UMNO WADAH PERJUANGAN ORANG MELAYU

UMNO Harus Kembali Sebagai Parti Siasah


Contributed by Anonymous on Thursday, May 13 @ 13:55:04 MYT
Topic: Utama

http://www.isuhot.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1035


by Dr Mohamad Khir Toyo

1. Semalam kita menyambut ulang tahun Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO)ke 64 dengan penuh tanda tanya mengenai masa depan parti. Sungguhpun beberapa pilihan raya kecil selepas 2008 menyaksikan sokongan orang Melayu terhadap BN dan UMNO kembali meningkat namun ia bukan alasan untuk UMNO berasa selesa.

2. Malahan sudah ada cakap-cakap bahawa peralihan sokongan ini banyak berkisar kepada soal polisi pemerintahan dan kepimpinan Datuk Seri Najib Tun Razak bukannya kerana perubahan dalaman UMNO itu sendiri.

3. Memang benar kelangsungan UMNO sebagai parti politik pemerintah bergantung kepada kekuatan kepimpinan dan kejayaan kerajaan memakmurkan rakyat. Namun UMNO untuk kekal relevan sepanjang masa harus memikirkan semula hala tuju dan gerakan organisasinya.

4. UMNO hari ini sudah menjadi sebuah parti politik dalam acuan demokrasi moden. Pengurusan, pentadbiran dan perancangan yang dilakukan berasaskan sebuah parti politik. Parti politik tidak boleh kekal selamanya kerana pentadbiran negara tidak mungkin cemerlang setiap masa. Ada masa-masanya, ekonomi negara dan dunia akan mengalami kemelesetan dan krisis. Jika UMNO dan BN hanya bergerak sebagai parti politik nescaya akan ada masanya ia akan ditukar dengan parti lain seperti mana terjadi kepada parti Konservatif (UK), Buruh (UK), LDP (Jepun) Kongres (India) dan Golkar (Indonesia).

5. Untuk kekal relevan dan mewujudkan perasaan sayang ahli kepada parti, UMNO harus kembali seperti ke zaman awal penubuhannya. Perasaan inilah yang akan membantu UMNO dan BN ketika menghadapi krisis. Namun, apabila disebut kembali seperti zaman awal penubuhannya, bukanlah bermakna pemimpin UMNO harus bersongkok dan mengayuh basikal atau melaungkan laungan "Hidup Melayu" dan "Merdeka". Wajah dan cara harus seiring zaman, namun "roh" dan "matlamat" yang kita mahu terus kekalkan seperti zaman penubuhan awal parti iaitu untuk membantu orang Melayu.

6. Sebab itu, UMNO harus kembali menjadi sebuah parti siasah yang mementingkan keakraban dan semangat kekitaan di kalangan ahlinya. UMNO harus mendepani isu-isu kemiskinan, kesihatan, belia dan warga emas di kalangan ahli-ahlinya bukannya membiarkan kerajaan menyelesaikan segala-galanya.

7. Hari ini semuanya diserahkan kepada kerajaan hingga sebahagian ahli UMNO tidak lagi merasakan perasaan kasih sayang terhadap parti dan ramai pula anak-anak ahli UMNO tidak lagi melihat UMNO sebagai satu wadah kepada mereka. Ini menyebabkan wujud jurang antara orang muda dan UMNO.

8. Bagi saya, setelah 64 tahun wujud, UMNO harus mempunyai mekanisme dalaman parti sendiri untuk menjaga kebajikan ahli-ahlinya. Antara yang boleh dipertimbangkan ialah mewujudkan skim khairat kematian untuk ahli UMNO. Kaedah ini telah pun saya praktikkan untuk UMNO Bahagian Sungai Besar. Saya juga mengetahui ada beberapa UMNO Bahagian turut melaksanakan kaedah yang serupa.

9. Namun untuk menjaga kebajikan ahli UMNO sejumlah 3 juta orang di seluruh negara ia memerlukan perancangan yang tersusun. UMNO harus mempunyai satu entiti yang dipertanggungjawabkan secara khusus untuk memikir dan melaksanakan program dan tindakan bagi membantu ahli UMNO keseluruhannya. Kebajikan bukanlah bermaksud sekadar memberi bantuan ketika kematian atau sakit sahaja, namun harus merangkumi usaha meningkatkan modal insan di kalangan golongan belia agar mereka mampu memajukan diri sendiri. Saya melihat kebajikan kepada ahli UMNO ialah lebih ke dalam konteks "memberi pancing atau kail bukannya memberi ikan".

10. Mungkin boleh dipertimbangkan penubuhan sebuah Yayasan atau Koperasi bagi tujuan khusus menjaga kebajikan ahli UMNO. Namun penubuhan dan matlamatnya hendaklah jelas agar ia tidak menjadi seperti beberapa entiti sebelum ini yang akhirnya berkubur tanpa nisan atau menjadi seperti hidup segan mati tak mahu.

11. Dana yang akan digunakan pula hendaklah datang dari ahli UMNO sendiri bukannya membabitkan dana kerajaan. Kita tidak mahu UMNO dianggap menggunakan wang kerajaan untuk kepentingan politik. Saya percaya di negara ini telah wujud ramai jutawan Melayu yang bersedia memberi sumbangan jika matlamat dan pelaksanaan kebajikannya dilakukan secara telus. Malahan ahli biasa pun ramai yang sanggup menyumbang bagi membantu ahli yang lain jika mereka yakin dengan perancangan yang akan dibuat.

12. Jika ini dapat dilaksanakan insyallah lebih ramai ahli yang sayangkan parti dan bersedia berkorban untuk parti apabila diperlukan. Jika pohon yang ditanam dan dibaja itu jenis yang baik, pastilah buahnya juga akan manis untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

KUALA LIPIS BERSEJARAH