Friday, January 1, 2010

SEDAR DAN BANGKITLAH MELAYU

50 tahun lagi, Melayu akan ditendang dan disepak keluar dari Parlimen

Sumbangan daripada : writtenbyhim.wordpress.com
Terima kasih.

December 12, 2009 • 9:59 am

http://writtenbyhim.wordpress.com/2009/12/12/50-tahun-lagi-melayu-akan-ditendang-dan-disepak-keluar-dari-parlimen/#more-2229

“Pada saya, apa yang melayu Malaysia hadapi sekarang akan menjurus kepada apa yang melayu singapura hadapi masa ini. Dulu melayu singapura adalah se gah masyarakat melayu Malaysia. Tapi di sebabkan oleh sikap mudah lupa orang melayu ni, jadilah apa yg terjadi pada orang melayu singapura sekarang.

Persoalan saya, perlukah melayu Malaysia ni mengahadapi scenario yg sama utk menjadi seperti melayu singapura???? Hilang tanah, maruah bangsa tergadai baru nak jadi kuat? Perlukah kita jadi sombong dan bangga selepas kita hilang segalanya..

Orang melayu singapura nak pijak tanah pun susah. semua duduk diatas angin.. kelangit tidak ke bumi pun tidak. kira peratus orang melayu yang punya tanah di singapura, ada berapa peratus??? Susah nak jumpa orang melayu yang adatanah di sana. atau mungkin dah tak ada.( Atuk nenek saya sendiri duduk di apartment di area bedok!!! Tanah beli di Malaysia atas nama ayah saya. melayu singapura nak beli tanah??? Mimpi je la)

Sekarang kalau sedara mara kita di singapura nak rasa balik kampong makan buah hutan. balik ke kampung2 yg ada kat Malaysia ni (yg mana ada kampong la) kalau orang melayu Malaysia jadi macam org melayu singapura. mana kita nak balik??? Ada ke lagi perkataan kampong utk kita?? Jumpa ker lagi buah2 hutan kalo kita nak merasa makan buah2 tu. isk. x bole nak bayangkan.

Orang melayu Malaysia sekarang ni memang tengah lupa!!! Melayu sengketa sesame melayu berlaku sana sini. baik yang dalam ‘parti’ mahupun individu. Di sebabkan sengketa sesame sendiri lah orang melayu singapura jadi seperti sekarang. MELAYU MALAYSIA. nak jadi mcm tu jugak ke??”

From: SahabatInteraktif@yahoogroups.com

[EMAIL PROTECTED] On Behalf Of rio hirowati. Sent: Tuesday, August 26, 2008 10:34 AM

“Dulu macam ini lah (Malaysia kini) berlaku di Singapura. Saya ingat masa itu saya di sekolah rendah di Singapura. Celaru Melayu kerana parti parti Melayu bersengketa. Saya masih ingat lagi ada UMNO, ada PEKEMAS untuk perjuangkan nasib Melayu. Rata rata bersetuju dengan PAP kerana berpendapat Melayu akan terbela dengan PRESIDEN kita yang ISLAM sebagaimana termaktub dalam perlembagaan. Kemudian – Presiden Sheares – ……..rakan- rakan boleh ikut perkembangan. Dari akar umbi Melayu terus terlaknat kerana dengki dengan bangsa sendiri.”

From: SahabatInteraktif@yahoogroups.com

On Tue, 8/26/08, Sarah Hidden [EMAIL PROTECTED]

“Ada sesiapa pernah mengalami keadaan di mana awak seorang saja pelajar Melayu di kalangan guru guru dan rakan rakan yang semua nya bangsa lain. Jika mereka dapati awak boleh score 80% , they will start the plan to make sure you fail atau tidak boleh go higher up the ladder of SUCCESS.Mereka work together supaya awak K.O . Ini berlaku apabila Melayu hilang suara.”

From: SahabatInteraktif@yahoogroups.com

On Tue, 8/26/08 From: Megat Shah Rizal Noor Ikhsan [EMAIL PROTECTED]

Berikut merupakan email yang dikirim oleh orang-orang Melayu di Singapura. Sudah nasib, bekas negeri Melayu yang pernah mempunyai Sultan namun kini hanya tinggal sejarah apabila Singapura hari ini diperintah oleh bukan Melayu.

Apakah kita mahu melihat perkara yang sama berlaku kepada anak cucu kita? Lihat sahaja lah kepada DAP, yang juga merupakan parti serpihan daripada PAP yang memerintah Singapura hingga kini. Baru 2 tahun memerintah, DAP sudah berani mempersolkan hak istimewa orang Melayu dan kuasa Raja-Raja Melayu.

Tidak cukup dengan itu, DAP terus mempesoalkan syi’ar Islam di negara ini. Walaupun penyokong PKR dan PAS tahu akan sikap yang semakin menjadi-jadi DAP ini, namun mereka terus menutup sebelah mata demi kuasa dan masa depan politik mereka.
Kerana mahu kekal sebagai “rakan kongsi”, PKR dan PAS semakin hari semakin menutup kedua-dua belah matanya kerana tidak mahu bergaduh dengan DAP. Hari demi hari, pemimpin PAS cuba menyelamatkan kenyataan ‘maut’ DAP dengan ayat-ayat Al-Quran dan Hadith, demi survivor politik Pakatan Rakyat.

Para penyokong pembangkang yang sebangsa denganku yang sedang membaca artikel ini. Dengarlah rintihan Melayu Singapura ini. Kepada bukan Melayu, bukannya saya mahu menjadi rasis, tetapi apa nak dibuat, saya terpaksa menjadi rasis. Rasis kerana sayangkan bangsa sendiri, tidak mahu memakan diri.

Kita semua ada perbezaan pendapat, tetapi apabila ia membabitkan Islam, sewajarnya kita bersatu atas nama saudara se-Muslim.

Saya amat sedih apabila ada orang Islam yang mempertahankan tindakan DAP dengan berkata ia merupakan putar belit media dan sebagainya. Lebih teruk lagi ada ayat-ayat Al-Quran pula diselang-selikan seolah-olah mereka tidak bersalah. Apakah semua ini? Adakah ini dinamakan Islam for all?

Setiap muka pemimpin DAP memang halal ditampar. Namun apabila ada Melayu yang menghalang/menepis penampar itu, Melayu yang menghalang daripada ditampar itu harus diterajang dan ditampar 10 kali berturut-turut. Mungkin perumpamaan mudah sebegini boleh difahami.

Apabila melihat seorang ADUN muda berbangsa India memaki hamun ketua pembangkang di Pulau Pinang baru-baru ini, terdetik di hati saya bahawa adakah ini benar-benar berlaku? Melayu dimaki hamun oleh bangsa asing di atas buminya sendiri?

Saya rasa anda boleh bayangkan, jika mereka berkuasa, 50 tahun lagi, mungkin kita akan melihat orang Melayu ditendang dan disepak keluar dari Parlimen. Oleh kerana begitu takut, kita akan menutup televisyen dan suruh anak-anak kita kunci pintu dan masuk tidur.
Wahai bangsaku, fikirkan lah. Berbaloikah perjuangan yang kau junjung sekarang?

No comments:

Post a Comment

KUALA LIPIS BERSEJARAH