Wednesday, January 19, 2011

UMNO TERBUKTI MEMPERJUANGKAN ISLAM

UMNO Parti Islam Paling Konsisten Di Persada Antarabangsa – Duta Besar Iran


Oleh: ROPIKAH AHMAD.

http://umno-online.com/?p=29365

KUALA LUMPUR, 18 Jan. – UMNO bukan hanya sebuah pertubuhan politik yang yang memperjuangkan cita-cita kebangsaan Melayu tetapi ia juga diakui sebagai sebuah parti yang konsisten dalam memartabatkan agama Islam.

Keteguhan dan keseriusan UMNO dalam mengekalkan maruah dan kedaulatan agama, bangsa dan negara ini diakui sendiri oleh Duta Besar Iran ke Malaysia, H.E. Prof. Dr. Mohammed Mehdi Zahedi.

“UMNO adalah parti Islam yang mempunyai kesinambungan kepimpinan dengan struktur yang jelas dan mampu mewujudkan suasana yang harmoni bukan hanya di kalangan anggota beragama Islam tetapi juga masyarakat keseluruhannya,” katanya.

“UMNO adalah parti Islam yang mempunyai kesinambungan kepimpinan dengan struktur yang jelas dan mampu mewujudkan suasana yang harmoni bukan hanya di kalangan anggota beragama Islam tetapi juga masyarakat keseluruhannya,”

Beliau berkata demikian semasa mengadakan kunjungan hormat kepada Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor di Ibu Pejabat UMNO, hari ini.

Dalam kesempatan tersebut, Tengku Adnan memaklumkan bahawa antara asas dan tujuan UMNO ditubuhkan ialah untuk menegak, mempertahan dan mengembangkan Islam iaitu agama rasmi negara serta menghormati kebebasan beragama.

“Objektif UMNO berkaitan Islam adalah jelas dan ia terkandung di dalam Perlembagaan UMNO, Fasal 3.3,” katanya.

Tengku Adnan turut memberi penerangan berkaitan isu-isu semasa yang dihadapi oleh UMNO khususnya penyelewengan pihak pembangkang yang gemar mempropagandakan hal-hal berkaitan agama untuk kepentingan politik mereka.

“UMNO menghormati agama-agama lain dan masyarakat di Malaysia bebas untuk mengamalkan kepercayaan mereka masing-masing tetapi apa yang sangat ditekankan dalam konteks Islam ialah pengukuhan dalam akidah agar tidak berlaku pemesongan,” jelasnya.

Terang beliau lagi, para pemimpin UMNO tidak bertolak ansur dalam hal-hal yang membabitkan akidah Islam tetapi dalam masa yang sama percaya bahawa persefahaman bersama dalam masyarakat mampu membentuk kesatuan dalam kepelbagaian.

Menerusi pertemuan yang berlangsung lebih satu jam, beliau turut menerangkan berkaitan penubuhan UMNO sejak awal pembentukannya pada 11 Mei 1946 dan menjadi pelopor kepada kebangkitan kemerdekaan seterusnya termasuklah lahirnya parti-parti pembangkang yang didominasi oleh golongan yang gagal mendapat kuasa dalam UMNO.

“Pas yang menggunakan Islam dalam agenda politik mereka tertubuh selepas pemimpin mereka gagal merebut jawatan yang Dipertua UMNO pada tahun 1955 manakala PKR pula wujud adalah kerana ketidakpuasan hati mereka yang tidak dapat menerima hakikat berkaitan perlakuan moral Anwar Ibrahim.”

Kesempatan ini juga diaplikasi oleh kedua-dua pemimpin tersebut bertukar-tukar pendapat di samping membincangkan hal-hal melibatkan pandangan negatif terhadap agama Islam di peringkat antarabangsa.

Selaras dengan itu persetujuan dicapai bahawa pandangan tersebut mampu diubah sekiranya semua negara-negara Islam bersatu hati dan membentuk kesatuan serta kesepakatan tanpa melihat kepada perbezaan antara mazhab.

Dalam kunjungan ini, Dr. Mohammed Mehdi turut menyampaikan jemputan rasmi untuk mengadakan kerjasama dan pertukaran antara kedua-dua parti melibatkan ahli-ahli Parlimen, ulama dan ahli agama masing-masing dalam hasrat saling belajar dan mempelajari.

- MediaUMNO

No comments:

Post a Comment

KUALA LIPIS BERSEJARAH