Tuesday, May 29, 2012

MELAYU MESTI PIMPIN TANAH MELAYUMelayu wajar memimpin Malaysia

Oleh TALIB SAMAT
PROF.MADYA DR.TALIB SAMAT
Pensyarah Kanan, Jabatan Bahasa dan Kesusasteraan Melayu
Fakulti Bahasa dan Komunikasi, UPSI Tanjong Malim, Perak.SAYA sangat tertarik membaca tulisan Mohd. Ridhuan Tee Abdullah dalam tulisannya "Tidak Wajar Bukan Melayu Memimpin Tanah Melayu" (Utusan Malaysia, 26 Mei 2012).

Tulisan itu memperlihatkan kepekaan beliau terhadap kepentingan dan keabsahan orang Melayu sebagai golongan majoriti negara ini sebagai pemimpin Malaysia dan sikap ultra kiasu parti DAP yang semakin menjadi-jadi dewasa ini.

Saya ingin menyarankan juga agar jawatan Perdana Menteri Malaysia sewajarnya dipegang oleh orang Melayu yang beragama lslam daripada kalangan Ahli Sunnah WalJamaah. Hal ini sejajar dengan hujah betapa orang Melayu yang beragama lslam dan golongan majoriti di negara ini adalah golongan paling berhak untuk memimpin negara Malaysia sampai bila-bila.

Saya juga ingin menyarankan agar Perlembagaan Malaysia diperbaiki dan memasukkan ayat hanya orang Melayu yang beragama lslam daripada golongan Ahli Sunnah Wal Jamaah sahaja yang wajar memegang jawatan Perdana Menteri.

Hal ini sangat berkait rapat dengan realiti politik selama ini sejak negara merdeka hingga kini dan akan datang sewajarnya berperdana menterikan seorang Melayu beragama lslam sejajar dengan kedudukan lslam sebagai agama rasmi negara, ketuanan Melayu, hak-hak istimewa orang Melayu, kedudukan raja-raja Melayu dan Bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi negara ini.

Golongan ultra kiasu seperti yang disebut oleh Mohd. Ridhuan Tee dalam tulisannya itu sewajarnya tidak buta sejarah dengan perjuangan bangsa Melayu memperjuangkan pembukaan dan kemerdekaan negara ini dengan segala macam pengorbanan yang bukan sedikit.

Bacalah buku-buku sejarah Malaysia dahulu dan sekarang mahupun Sejarah Melayu karangan Tun Sri Lanang betapa hebatnya orang Melayu mentadbir negara ini dan usaha-usaha mereka memerangi penjajah barat untuk mempertahankan bumi Tanah Melayu ini.

Malah penentangan hebat terhadap penjajah barat itu memunculkan ramai pahlawan-pahlawan bangsa seumpama Mat Kilau di Pahang, Abdul Rahman Limbong di Terengganu, Tok Janggut di Kelantan, Datuk Maharaja Lela, Datuk Sagor di Perak dan pahlawan-pahlawan lain yang tercatat dalam buku sejarah.

Apakah sumbangan golongan ultra kiasu ini dalam memperjuangkan kemerdekaan Tanah Melayu? Kosong dan hampas. Tetapi golongan inilah yang sering menimbulkan kemarahan orang Melayu dan umat lslam dengan mengemukakan tuntutan yang melampau-lampau dan melanggar kontrak sosial dengan penduduk majoriti umat Melayu.

Golongan ultra kiasu yang tidak pernah bersyukur dan berterima kasih kepada bangsa Melayu selaku penduduk asal dan majoriti rakyat negara ini sewajarnya disedarkan selalu dan ditolak oleh rakyat Malaysia kerana sering menimbulkan kemarahan orang Melayu dengan pelbagai isu dan agenda yang sengaja dirancang untuk memporakperandakan negara ini.

Begitu juga dalam suasana semakin ramai rakyat negara ini yang buta sejarah kerana tidak tahu sejarah asal-usul diri masing-masing, pihak kerajaan sewajarnya mempercepatkan pengajaran subjek Sejarah sebagai subjek wajib di semua peringkat sekolah atau institusi pengajian tinggi.

Akibat tidak tahu asal-usul diri dan bangsa masing-masing inilah golongan ultra kiasu mahupun yang sealiran dengannya sering mengeluarkan kenyataan yang sangat menyinggung hati nurani orang Melayu dan umat lslam selaku golongan majoriti negara ini.

Mala petaka dan bencana yang menimpa bangsa Melayu apabila golongan ultra kiasu memerintah Singapura dan Pulau Pinang dewasa ini sewajarnya membuka mata dan hati orang Melayu dan lslam di Malaysia. Kesusahan dan keperitan yang akan mereka tempuhi sekiranya mereka menguasai dan memerintah Malaysia. Nasib buruk yang menimpa bangsa Melayu di kedua-dua negeri ini wajar menjadi renungan berharga bagi golongan bangsa Melayu yang masih bermimpi di siang hari dan malas berfikir bencana yang mereka akan terima nanti.

Lihat dan hayatilah nasib malang rakyat Palestin yang ditindas oleh regim lsrael yang merampas dan menjajah negara Palestin pada 1948.

Apa yang dialami oleh rakyat Palestin akibat ditindas oleh rejim lsrael hari ini yang sentiasa diburu oleh rejim lsrael hampir sama akan dialami oleh bangsa Melayu atau umat lslam di Malaysia sekiranya golongan ultra kiasu ini memerintah Malaysia atau menjadi PM dengan pelbagai dasar yang merugikan dan meminggirkan bangsa Melayu seperti yang terjadi di Pulau Pinang sekarang mahupun di Singapura.

Bagi golongan yang buta sejarah atau tidak mahu berfikir golongan ultra kiasu yang sudah berkuasa di Singapura dan Pulau Pinang ini dengan segala macam dasarnya yang mencerut bangsa Melayu dan umat lslam sebaiknya sedar segala tipu helah mereka. Mereka wajar sedar akibat tiadanya penyatuan di kalangan bangsa Melayu dan parti-parti politik Melayu yang hanya mengejar kuasa , golongan ultra kiasu semakin berani mengutarakan idea-idea mereka yang menyakitkan hati orang Melayu.

Sekiranya mereka mempelajari sejarah negara Malaysia, konsep perkongsian kuasa, konsep kontrak sosial dan isu-isu yang dipersetujui semasa datuk nenek moyang golongan pendatang ini berhijrah ke Malaysia atau Tanah Melayu ratusan tahun dahulu, mereka tidak akan berani menampilkan isu PM daripada golongan bukan Melayu.

Kontrak sosial dan perkongsian kuasa secara tersiratnya sudah menjelaskan orang Melayu beragama lslam bukan sahaja menjadi pemerintah negara ini termasuk PM apalagi Yang di-Pertuan Agong tentunya daripada golongan orang Melayu yang beragama lslam. Bukan penduduk golongan bukan Melayu yang merupakan golongan minoriti rakyat negara ini.

Secara tersiratnya bererti golongan majoriti tentunya penduduk berbangsa Melayu dan beragama lslam wajar menjadi PM dan pemerintah negara ini.1 comment:

 1. 1Malaysia semua...

  Daripada anda semua blog atau ber-facebook 24jam tak dapat sesen pun, ada baiknya sambil sambil invest beli share syarikat di Europe. Bulan bulan dapat duit, stable monthly income. Lagi banyak yang di invest, lagi besar dapat tiap tiap bulan.

  Dengan RM 2300 boleh mendapatkan anda RM 310 tiap-tiap bulan, Dengan RM 10,000 boleh dapat RM 2,000 - RM 3,000 sebulan. Atau share paling murah berharga USD $ 20 dengan bulanan anda akan dapat USD $ 2.2 sahaja.

  Kalau berminat, sila layari :

  (Versi English)
  http://tinyurl.com/UinvestWorld


  (Versi Melayu)
  http://PelaburanHartanah.blog.com


  ( * versi English lebih lengkap documentasi dan maklumat mengenai investment ini)


  Layari mana mana laman blog diatas, setelah membacanya. Click pada FREE REGISTRATION dan daftar account pelaburan anda, ianya percuma, walaupun anda tidak mahu lagi membuat investment. Tetapi anda boleh lihat lihat dan survey dulu di dalam account anda itu. Dan anda juga boleh chat dengan Admin dan Pihak Management investment berkenaan, secara LIVE dan kadang kadang ada webcam session bersama admin.

  Belum cuba belum tahu, selamat melabur.

  ReplyDelete

KUALA LIPIS BERSEJARAH