Wednesday, March 14, 2012

PRU 13 : BN vs KAF + NDI???

KAF dan NDI bantu PKR dalam rampasan kuasa

13/03/2012 | Filed under: Nasional,Selangor Sana Sini | Posted by: David Hasnan

http://sel13.com/archives/1831/comment-page-1#comment-1363Sejak Tun Dr Mahathir menimbulkan isu “regime change” yang dirancang oleh negara asing. satu demi satu pendedahan telah dibuat berkenaan campurtangan asing dalam negara ini, termasuk surat-surat dari Ketua Pembangkang, Dato Seri Dato Anwar Ibrahim kepada Pengerusi National Endowment of Democracy (NED), Carl Gershman dan George Soros.

Hingga terkini, pihak Anwar dan PKR hanya mengambil sikap tidak mempeduli atau memperlecehkan isu ini supaya ianya tidak membesarkan. Mereka mahu rakyat anggap enteng saja seolah-olah ianya hanya propaganda murah UMNO dengan alasan NGO-NGO ini hanyalah aktivis berniat untuk mengembangkan amalan demokrasi.

Sidang akhbar Setiausaha Perhubungan UMNO Selangor, Dato Ir Zin tengahhari tadi mendedahkan dengan bukti sekali bahawa pihak-pihak ini bukan hanya memperjuangkan demokrasi tapi mempunyai agenda tertentu untuk campurtangan dalam pilihanraya negara dengan memberi sokongan kewangan, latihan dan manual kepada parti-parti pembangkang khususnya PKR.

Penglibatan asing turut mahu menentukan keputusan pilihanraya memihak kumpulan tertentu dan cara proses politik sedemikian boleh menjejaskan keselamatan dan kedaulatan negara pada jangkasama terdekat.

Bagaimana pula respons Anwar dan PKR dengan pendedahan berbukti yang akan didedahkan dan disebarkan keseluruh negara ini? Adakah masih beliau anggap ianya hanya UMNO mahu sengaja menakut-nakutkan rakyat jelata dan menjatuhkan kredibiliti Anwar Ibrahim? Sejauh mana Anwar akan terus menjual nama baik tokoh-tokoh ugama seperti Sheikh Yusoff Qardawi dan pemimpin Hamas untuk membersihkan namanya?

Konrad Adenaeur Foundation (KAF) dan National Democratic Institute (NDI)

Dalam sidang akhbar tengahhari tadi, Dato Zin telah mendedahkan penglibatan terus dua agensi asing Konrad Adenaeur Foundation (KAF) dan National Democratic Institute for International Affair (NDI) dalam proses pilihanraya Negara.

KAF merupakan think tank (badan pemikir) terbesar kepada parti pemerintah Jerman iaitu parti Christian Democratic Union of Germany (CDU).

Ia ditubuhkan di Jerman pada tahun 1955 dengan nama asal, ‘Society for Christian Democratic Education Work’, kemudiannya ditukar nama kepada Konrad Adenaeur Foundation pada tahun 1963 sempena nama Chancellor Pertama Jerman selepas era perang dunia kedua.

CDU turut bergabung dengan parti-parti politik Konservatif & Demokratik Kristian di peringkat antarabangsa melalui International Democrat Union (IDU). IDU, yang merupakan sebahagian dari rangkaian global KAF, beribu pejabat di London, United Kingdom dan mempunyai keanggotaan 45 parti konservatif yang diketuai oleh John Howard (bekas PM Australia)

KAF juga mempunyai sejarah membantu golongan neo-konservatif Yahudi Zionis melalui American Jewish Committee (AJC). Hubungan KAF & AJC bermula seawall tahun 1950-an di antara Konrad Adenauer (Chancellor Jerman), David Ben Gurion (Perdana Menteri Israel) dan Nahum Goldman (Pengerusi Jewish Claims Conference) pada tahun 1952 yang menghasilkan “Perjanjian Luxembourg”.

Antara lainnya, Jerman telah menyatakan persetujuannya untuk membayar pampas an kepada mangsa “Holocaust” (orang-orang Yahudi yang dibunuh secara beramai-ramai semasa pemerintahan Nazi di Jerman).

Sejak itu, hubungan KAF-AJC semakin intim hingga kehari ini. Malah, menurut laman rasmi AJC di http://www.ajc.org, KAF merupakan salah satu badan terbesar yang mendapat tajaannya.


Operasi KAF dan NDI

Menurut Dato Zin, operasi KAF di Malaysia lebih tertumpu kepada dua bidang iaitu dialog politik dan pembangunan media. Ianya digerakkan melalui cabang KAF Asia dengan kerjasama dan Kerjasama Antarabangsa, KAF Jerman.

Misi dialog politik adalah untuk menyerap masuk melalui think tank (badan pemikir) dan individu yang berpengaruh di Malaysia. Badan pemikir yang sudah dikenalpasti termasuklah Institut Kajian Dasar (IKD), Angkatan Zaman Mansang Sarawak (AZAM) dan Institute for Development Studies Sabah (IDS).

Pada tahun 1990-an, penajaan KAF dalam membantu IKD dan Anwar Ibrahim dapat menonjolkan imejnya sebagai pro-Amerika Syarikat.

Bermula dengan Dialog Pasifik di Pulau Pinang (1994), Dialog Pasifik II di Kuala Lumpur (1996) dan Dialog Pasifik III & IV di Kuala Lumpur (1996 & 1998) telah melonjakkan nama Anwar Ibrahim sebagai ‘seorang tokoh penting Malaysia’ di kacamata Amerika Syarikat.

KAF dipercayai menerima dana daripada National Endownment For Democracy (NED), yang juga mempunyai hubungan rapat dengan Anwar Ibrahim, untuk sumbangan dana dan latihan modal insan.

Salah satu cabang NED yang juga terlibat secara langsung dalam membantu Anwar Ibrahim dari segi dana dan buah fikiran selain KAF ialah NDI.

Modus Operandi dan Bukti

Dato Zin turut mendedahkan manual pilihanraya untuk PKR yang disediakan oleh KAF dan NDI yang disebarkan dalam bentuk CD kepada pemimpin-pemimpin cabang dan ranting PKR.

Manual tersebut bukan sahaja merupakan manual bagi menghadapi pilihanraya PRU13 nanti kepada petugas-petugas PKR tetapi juga rancangan seterusnya untuk menggulingkan kerajaan dengan cara tidak demokratik. Manual tersebut telah diterjemahkan dalam lebih dari 4 bahasa antaranya, Melayu, Tagalog, Bahasa Indonesia dan Thailand.

Selain itu, Dato Zin turut menunjukkan bukti-bukti berupa CD, manual, borang, checklist, senarai-senarai contact dan lain-lain yang diperolehi daripada beberapa sumber dalaman PKR dan sumber risikan dari pihak UMNO sendiri.

Usaha ini sebenarnya telah bermula selepas PRU 2004 lagi bagi menghadapi PRU 2008. Untuk menghadapi PRU ke 13, pihak KAF dan NDI telah memulakan gerakkerja mereka sejurus sebelum PRU 2008 lagi.

Kata Dato Zin, perkara ini tidak perlu lagi diselindung dan cuba dinafikan lagi oleh PKR kerana pihak KAF pernah mengaku secara terbuka menaja kursus–kursus kepimpinan untuk PKR dalam satu temuramah antara akhbar The Sun bersama wakil KAF di Malaysia, Peter Schier, beberapa tahun lepas.

Beliau yakin pihak PKR tidak akan termampu untuk terus menafi dan tidak mempedulikan pendedahan-pendedahan yang dibuat sekarang dan sebelum ini dengan bukti-bukti ini.

Yang ketara sekali, agensi asing ini telah memperkenalkan kaedah kempen membenci (‘hate campaign’) yang digunakan untuk menimbulkan kebencian rakyat terhadap pemimpin negara dengan membangkitkan isu-isu yang tidak releven. Mereka juga tidak teragak-agak menggunakan sentimen agama bagi membangkitkan rasa kebencian rakyat antara satu sama lain.

Menurut Dato Zin, contoh permainan halus yang paling nyata adalah dalam menggunakan isu Hindraf bagi membangkitkan kebencian dikalangan rakyat. Ketika PRN Sarawak, pemimpin-pemimpin PKR dan DAP tanpa jemu menggunakan isu Kristian bagi mewujudkan perpecahan dikalangan penduduk berbilang bangsa di Sarawak.

Kempen membenci yang lahir dari idea dan buah fikiran KAF dan NDI begitu bahaya dan berunsur subversif atau halus.

Anwar Ibrahim sendiri sering mengucapkan mengenai ‘Arab Spring’ bagi memberi idea kepada rakyat bahawa ‘Malaysia Spring’ bakal berlaku. Beliau menggunakan pengaruh golongan muda dan contoh-contoh kejatuhan beberapa regim di negara-negara Asia Barat untuk menghasut rakyat Malaysia membenci pemimpin mereka.

Katanya lagi, SOP atau Standard Operating Procedure PR terutamanya PKR adalah sama sejak dari dahulu. Ini kerana agen-agen mereka ini diberi latihan khusus oleh pihak asing ini dari dahulu lagi.

Sebagai contoh, KAF dengan secara terbuka sering menaja PR untuk menghantar ahli–ahlinya yang terpilih untuk menjalani latihan kepimpinan di Jerman, yang ditanggung sepenuhnya. Individu–individu ini secara halus dilatih untuk menjadi kader asing yang berkhidmat di bawah PKR, tanpa disedari oleh mereka sendiri.

Daripada maklumat yang diperolehi sebelum ini, KAF memainkan peranan penting dalam memberikan dana, pembangunan teknologi dan latihan kepada PR.

Ini termasuklah pembabitan beberapa individu asing di sekretariat operasi yang berperanan memberi nasihat dan tunjuk ajar dalam penyusunan propaganda, Gerakerja Unit Khas DUN dan PasukanKhas, perisian Sis Map untuk sistem pangkalan data PR dan keupyaan ‘hacking email’ (membuka e-mel secara haram) yang kepunyaan individu yang disasarkan, terutamanya agensi kerajaan).

Gerakkerja ini semua adalah dibawah pengawasan dan pengurusan saudara Rafizi Ramli, Pengarah Strategik PKR dan dahulunya jawatan itu dipegang YB Nik Nazmi dan YB Saifuddin Nasution.


Saranan

Selaku Setiausaha Perhubungan Selangor UMNO, Dato Zin memberitahu BN tidak mempunyai sebarang masalah untuk menyaingi PR jika ianya berasaskan meritokrasi dan corak perjuangan yang dapat membantu rakyat dan negara.

Namun nampaknya, PR menggunakan saluran asing malahan dengan cara yang paling tidak demokratik. Persoalan yang pastinya timbul adalah: Mahukah kita menggadai kedaulatan negara kita ini kepada pihak asing?

Menggunakan sentimen agama dan mewujudkan kebencian di kalangan rakyat bagi merampas kerajaan adalah salah satu kaedah paling primitif dan tidak bertamadun.

BN dan seluruh rakyat Malaysia yang berfikiran matang pastinya tidak dapat menerima penjajahan kuasa asing melalui kaedah kebencian ini. Ditambah lagi dengan kewujudan kaedah subversif untuk meniup api kebencian oleh pemimpin PR terutamanya Anwar Ibrahim, ia boleh merebak hingga menjadisatu kemusnahan besar kepada negara.

Dato Zin menyeru kepada ahli UMNO disemua peringkat, supaya lebih berhati-hati dan sentiasa bersedia menghadapi sebarang kemungkinan.

Jika tidak, segala usaha kita selama ini membina negara akan menjadi sia-sia. Penjajahan era baru ini bukan sahaja akan menyebabkan kedaulatan negara tergadai malah masa depan anak cucu kita akan turut terhapus.

Beliau turut berharap dari pendedahan ini dapat membuka mata seluruh rakyat Malaysia terutamanya ahli UMNO untuk menyedarkan bahawa sesungguhnya perjuangan UMNO bukan sekadar untuk memperolehi kuasa, tetapi lebih dari itu, malah perjuangan UMNO adalah lebih murni untuk mempertahankan agama, bangsa dan Negara dari anasir-anasir luar yang sentiasa tanpa jemu cuba merobek kedaulatan negara Malaysia tercintaini.

Pengakhir kata, Dato Zin bersedia untuk mendedahkan lagi lain-lain gerakkerja asing dalam mahu campurtangan untuk menguasai negara ini melalui proksi-proksi mereka, khususnya melalui pemimpin-pemimpin pembangkang.

No comments:

Post a Comment

KUALA LIPIS BERSEJARAH