Friday, July 15, 2011

DARI REFORMASI LIWAT1 KE REVOLUSI LIWAT2 DAN VIDEO SEKS CINA DOLL


Reformasi Ke Revolusi, Anwar Tak Habis-Habis Meniru!!

Thursday, July 14th, 2011 | Posted by Adamyan

http://www.mykmu.net/?p=11882Tahun 1998, rakyat Indonesia bangkit menuntut pengunduran pemerintah Suharto yang ketika itu sudah berpuluh tahun memerintah Indonesia. Dalam masa yang hampir sama, pergolakkan politik yang berlaku di Malaysia lanjutan dari pemecatan Anwar Ibrahim berkenaan kes liwat dan salah guna kuasa juga menyebabkan berlaku pergolakkan politik disini yang berlanjutan sehingga tahun 2000.

Ketika itu laungan yang kuat kedengaran di Indonesia ialah reformasi (pembaharuan), dan di Malaysia juga laungan yang sama kedengaran tapi lebih popular lagi.

Tapi sayang, reformasi yang diperjuangkan Anwar tidak bertahan lama, akhirnya reformasi sudah jadi reforbasi. Orang tak nampak apa bentuk reform yang Anwar nak laksanakan sangat tu, dengan dia sendiri ketika itu merengkok dalam penjara kerana kesalahan menyalahgunakan kuasa pada 1997 (mengarahkan polis turning over Ummi Hafilda dan Azizan Abu Bakar).

Sejak dibebaskan pada 2004, laungan reformasi tenggelam timbul tenggelam timbul, dah tak macam zaman kegemilangan tahun 1998 lagi dah.

Sekarang, meniru apa yang berlaku di Mesir dan Tunisa, Anwar melancarkan revolusi pula. Revolusi ni dalam banyak erti bermaksud penentangan dalam bentuk peperangan dan kekerasan. Kalau keluar dari mulut Anwar, mestilah tentang keganasan – dalam hati Anwar mana ada taman!!

Siapa yang kata Anwar ini pemimpin hebat, elok kaji balik pendirian anda. Hebat apa taik kalau asyik meniru apa yang orang lain buat? Malah dalam soal negara berkebajikan Pakatan Rakyat juga, hanya ‘menambah baik’ apa yang telah dilakukan kerajaan BN. Mana datang duit nak ‘menambah baik’ tu entahla tapi yang penting BN dah buat dululah.

Tiru lagi.

Gambarannya 8,000 ke 10,000 atau 15,000 orang yang hadir secara berbayar dalam perhimpunan Bersih 2 Sabtu lepas, dijadikan alasan kukuh Anwar untuk melancarkan revolusi pula. Anwar memberikan bayangan bahawa Malaysia sekarang sudah hampir dengan revolusi.

Penulis nak terangkan pada Anwar, revolusi dicetus oleh orang-orang yang kuat, cekal dan tak takut mati. Kalau pemimpin ‘revelusi’ baru kena tolak sikit pun leher dah berbalut, dah duduk atas kerusi roda, itu revolusi apa nak dilancarkan sangat tu? Belum kira lagi, pengikut yang kena tembak dengan water canon dan gas pemedih mata dah berterabur lari macam anjing.

Cukup syarat ke nak lancar revolusi?

Kemarahan rakyat di masing-masing Tunsia dan Mesir itu bersebab. Hosni dah 40 tahun memerintah dan tidak ada tanda akan berundur, malah nak lantik anak dia pulak sebagai bakal pengganti. Zine El Abidene Ali di Tunisa pula dah memerintah selama 24 tahun, pun sama, tidak ada tanda akan berundur.

Masing-masing tidak punya wibawa dan track record yang baik kenapa perlu terus memerintah negara masing-masing lama-lama. Maka itu kemarahan rakyat tidak dapat dibendung lagi dan revolusi yang dilancarkan mendapat sambutan secara sukarela tanpa perlu bayar-bayar semua ni.

Berbeza dengan Malaysia. Perdana Menteri bertukar ganti, paling lama pun Tun Mahathir iaitu selama 22 tahun. Tapi lihat sajalah Malaysia dahulu sehingga beliau bersara pada Oktober 2003. Perubahan ketara sekali dan kalau boleh penulis mahu lihat beliau memerintah lagi tapi apakan daya, usia tidak mengizinkan Tun Mahathir terus berkhidmat.

Yang kita risau kalau Pakatan Rakyat jadi pemerintah, dalam keadaan sekarang pun dah nampak situasi di Mesir dan Tunisia akan berulang kembali di negara kita ini.

Anwar, Nik Aziz dan Kit Siang, kesemuanya memegang jawatan parti masing-masing tanpa dipilih secara demokrasi dan kekal sehingga ke akhir hayat. Kalau dah dalam parti pun kekal sampai mati, apa lagi kalau jadi Perdana Menteri sebab jawatan itu bergantung kepada kedudukkan dalam parti.

Masing-masing juga sudah meletak anak masing-masing di satu kedudukkan yang tinggi dalam parti pimpinan masing-masing, terutama sekali Anwar dan Kit Siang. Anak Nik Aziz baru dapat jadi Timbalan kepada Nasrudin Tantawi.

Situasi ini mengingatkan kita kepada Mesir dan Libya dimana revolusi rakyat telah dan hampir menumpangkan pemerintah masing-masing.

Penulis percaya, kalau Pakatan memerintah negara ini, barulah revolusi rakyat akan berlaku. Selagi BN memerintah, revolusi tidak akan berlaku sama sekali kerana pemimpin kita bertukar pada masa dan ketika yang bersesuaian, ini yang rakyat semua sedia maklum.

Ingat ya, orang yang nak berevolusi mesti kuat dan tahan mati, bukan kena tembak air dah berterabur lari.

Oh ya, cakap pasal berterabur

No comments:

Post a Comment

KUALA LIPIS BERSEJARAH