Sunday, October 31, 2010

PERJANJIAN SETAN ZAMAN DIGITAL

Perjanjian dan misteri

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=1031&pub=Utusan_Malaysia&sec=Rencana&pg=re_12.htm

PENDEDAHAN Ahli Parlimen Kulim - Bandar Baharu, Zulkifli Noordin baru-baru ini bahawa terdapat perjanjian rahsia antara DAP dan PKR berhubung pegangan kuasa politik tanpa diketahui oleh Pas, menarik perhatian ramai.

Zulkifli mendakwa perjanjian tersebut didalangi oleh pemimpin kedua-dua parti itu, yang beliau sifatkan sebagai konspirasi syaitan. Desas-desus yang Awang dengar, ramai pemimpin DAP tidak tahu mengenainya kerana ia dikatakan lebih membabitkan Dinasti Lim dalam parti itu.

Antara inti pati perjanjian ialah DAP akan diberi kuasa autonomi di Pulau Pinang jika pakatan pembangkang berjaya mengambil alih kerajaan pusat.

Awang sedikitpun tidak terkejut. DAP dan PKR mempunyai reputasi sanggup melakukan apa sahaja demi menawan Putrajaya. DAP sebenarnya hanya meyakini PKR dan bukannya Pas.

Dasar Pas menjadikan Islam sebagai teras politik adalah berlawanan dengan agenda sebenar DAP. Awang melihat kerjasama DAP dan Pas adalah ibarat tabiat sekawan singa yang akan bermuafakat untuk memburu dan menjatuhkan haiwan lain sebelum dibaham. Tetapi apabila waktu untuk melapahnya, mereka akan bersaing sehingga ke tahap bersengketa. Singa yang kuat biasanya akan menang dan menguasai daging yang dilapah. Begitulah DAP melihat Pas iaitu sekadar rakan untuk mendapatkan kuasa pemerintahan. Tetapi apabila tiba saat sebenar, Pas tidak berdaya untuk menghalang kerakusan DAP yang dibantu oleh PKR.

Pada Awang, bukan setakat perjanjian tersebut, sebenarnya banyak lagi hal tersembunyi, yang perlu digali. Daripada mana PKR khususnya Anwar mendapat banyak wang untuk menaja aktiviti parti termasuk bagi melakukan lawatan ke luar negara?

Jumlah lawatan beliau ke luar negara bukan sedikit. Lebih banyak daripada Perdana Menteri. Tiada ketua pembangkang di negara lain yang seghairah beliau untuk asyik ke luar negara. Sebahagian lawatan pula lengkap dengan delegasi termasuk tukang membancuh kopi, sebagaimana didedahkan oleh Ahli Parlimen Bayan Baru, Zahrain Mohd. Hashim.

Awang turut tertanya-tanya apakah ada pihak luar yang mempunyai motif tertentu ke atas Malaysia, membiayai kos lawatan Anwar. Menarik untuk diketahui negara, pertubuhan bukan kerajaan dan institusi antarabangsa mana yang menaja beliau. Ini memandangkan Anwar lebih ghairah memburuk-burukkan negara ke mana sahaja beliau pergi. Apakah juga kemungkinan wang tersebut diperolehi daripada kerajaan PKR Selangor atas kapasiti Anwar sebagai penasihat ekonomi negeri, yang bermakna menggunakan wang cukai rakyat untuk lawatan yang tidak berfaedah?

Atau kemungkinan beliau mendapat bantuan secara terancang daripada sebahagian syarikat dan tokoh perniagaan kaum Cina di negara ini, yang ganjarannya dituntut kemudian selepas Anwar berkuasa?

Persoalan yang lebih menarik, mengapa terlalu banyak ke luar negara. Sebagai ketua pembangkang beliau sepatutnya menumpukan perhatian di dalam negara terutama kepada partinya, PKR yang bermasalah dan berbakti di kawasan pilihan raya di Permatang Pauh. Sewajarnya beliau berusaha turun padang meningkatkan momentum sokongan rakyat yang diperolehi oleh PKR dan pembangkang pada pilihan raya umum lalu. Janganlah hanya aktif berceramah pada musim pilihan raya dan selebihnya lebih berminat menghabiskan masa di luar negara. Rakyat di dalam negara perlu diutamakan dan bukan audiens antarabangsa.

Maka ramai musykil, apa lagi aktiviti yang dirahsiakan dalam lawatan beliau ke luar negara. Banyak persoalan yang berlegar. Nampaknya seperti ada misteri yang belum terbongkar.

1 comment:

  1. awang kurang selamatNovember 1, 2010 at 4:38 PM

    Awang sedikitpun tidak terkejut... DAP dan PKR
    memang berwajah hitam sehitamnya di mata awang selamat.Gelap gulumat kata orang lipis.DAP minta Autonomi...bukan boleh buat main.Kena ambil tindakan segera.Itu pun kalau ada bukti,kalau setakat cakap dengar lupakan lah.

    ReplyDelete

KUALA LIPIS BERSEJARAH