Tuesday, August 18, 2009

PERSIDANGAN PERWAKILAN UMNO BAHAGIAN LIPIS KE 21

Tarikh : 15 Ogos 2009
Tempat : Dewan Omar Othman
Wisma UMNO Lipis
Dirasmikan Oleh : YB. Dato' Seri Mohd. Shafie Apdal,
Naib Presiden UMNO

Nik Aziz tiada pendirian tetap

Oleh YUSRI SAHAT
pengarang@utusan.com.my

KUALA LIPIS 15 Ogos - Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat disifatkan sebagai tidak mempunyai pendirian konsisten apabila menghalalkan pemimpin DAP menghina Islam.
Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal menegaskan, tindakan Menteri Besar Kelantan itu boleh menyebabkan akidah umat Islam terpesong.

Malah, tegasnya, penghinaan terhadap Islam oleh pemimpin DAP yang dihalalkan oleh Nik Aziz dianggap satu fenomena yang amat membimbangkan.

''Kenapa beliau boleh membiarkan perkara ini berlaku sedangkan penghinaan terhadap Islam oleh DAP sudah jelas.

''Nik Aziz sebagai ulama mesti membantah dan menghentikannya, bukan menyokong," katanya ketika berucap pada majlis perasmian persidangan perwakilan UMNO Bahagian Lipis di sini hari ini.

Hadir sama, Ketua UMNO Bahagian Lipis, YB. Abdul Rahman Mohamad dan Ahli Dewan Undangan (ADUN) Benta, Datuk Ir. Mohd. Soffi Abdul Razak.

Baru-baru ini, Nik Aziz berkata, beliau tidak membantah tindakan segelintir pemimpin DAP menghina Islam kerana parti itu bukan parti Islam dan kefahaman mereka terhadap agama suci itu mungkin tidak mendalam.

Sehubungan itu, Mohd. Shafie mengajak ahli-ahli UMNO bersatu terutama dalam menghadapi tindakan pembangkang yang melemparkan pelbagai penghinaan terhadap Islam dan parti tersebut ketika ini.

Menurut beliau, ahli-ahli UMNO perlu sedar bahawa tindakan parti pembangkang itu adalah untuk meruntuhkan kekuatan UMNO yang wujud sejak sekian lama.

''Ahli-ahli UMNO perlu terus merapatkan saf kerana pembangkang semakin tidak tetap pendirian malah apa yang ditunjukkan mereka adalah kelemahan bukannya perjuangan parti," jelasnya.

Katanya, pakatan pembangkang sering berubah pendirian dan tiada perjuangan jitu sehingga mengelirukan rakyat.

''Inilah masanya untuk UMNO bangkit dan bersatu mengembalikan kepercayaan rakyat terhadap parti yang kadangkala dilihat goyah akibat penipuan pembangkang," katanya.
Mohd. Shafie turut menyelar sikap sesetengah pemimpin parti pembangkang yang terang-terangan tidak lagi menghormati Islam yang dianuti sebahagian besar penduduk negara ini.

1 comment:

  1. "Bimbang saya apabila pilihanraya suda tida nampak dacing,yang mereka nampak kalah G7" - Datuk Seri Mohd Shafie bin Hj Apdal, Naib Presiden UMNO Malaysia.

    ReplyDelete

KUALA LIPIS BERSEJARAH